En quin format guardo l’arxiu?

TIFF, JPEG, GIF, PNG … 

Normalment quan guardem un arxiu gràfic, normalment una foto, ens preguntem quin seria el millor format: TIFF, JPEG, GIF, PNG … 

TIFF (Tagged Image File Format).

Els arxius TIFF van ser dissenyats a mitjans dels anys 80 per emmagatzemar imatges d’alta resolució utilitzant etiquetes.
El més important d’aquest format és que és un format sense pèrdua. És a dir, que podem obrir i tancar el document, guardar tantes vegades com vulguem que romandrà inalterable. També poden comprimir emprant diversos algoritmes diferents sense perdre qualitat. Cada un dels píxels que té una imatge es guarden cada vegada exactament com són i on són.
Un altre avantatge d’aquest format és la seva implantació. I és que els fitxers TIFF poden ser manipulats pràcticament per qualsevol aplicació d’edició fotogràfica o disseny del mercat. Actualment, es poden emmagatzemar més amb capes, no cal utilitzar el format PSD per a això.

JPEG (Joint Photographic Experts Group).

Actualment és el rei, però no necessàriament és la millor opció.
Amb l’aparició del web era necessari poder utilitzar imatges sense la pesada càrrega de memòria de l’alta resolució per a impremta i poder transmetre’ls amb les minses connexions de llavors. Molt adequat per penjar imatges online.
El format JPEG és un format amb pèrdua.
Quan guardem una imatge l’algorisme fa un rastreig de cada línia de píxels i pren decisions al respecte. Quan troba en una línia dos píxels contigus molt semblants en els seus valors de colorimetria decideix què píxel es guardarà i quin eliminarà. Quan la imatge s’obri de nou, aquell píxel que era molt similar a l’altre ja no estarà i es col·locarà en el seu lloc només un altre píxel ‘inventat’ o igual al que estava al seu costat en la imatge original.

Desapareixen els matisos. Això suposa un estalvi en memòria considerable. Però quin és el preu? Quan se’ns pregunta per la qualitat de l’arxiu en el moment de guardar és aquí on estem decidint quin és el nivell de substitució que volem.

Si decidim una qualitat molt baixa el que estem fent és ampliar el rang de píxels ‘semblants’ que eliminarà la compressió, el que inevitablement farà perdre matisos de la imatge i per tant qualitat.
Cal tenir en compte que encara que li diguem ‘màxima qualitat’ al desar un jpeg estem igualment tenint pèrdua.
Si tenim una imatge guardada en aquest format i la obrim i la tornem a guardar de nou en JPEG, i així successivament ens adonarem que a poc a poc la imatge es va esvaint i aplanant.

jpg vs tiff

GIF (Compuserve GIF)

És un format d’imatge per a mapes de bits de fins a 256 colors, 8 bits. És a dir, que la imatge només es pot compondre amb 256 tons de color i per tant limita el seu ús o qualitat.
La qualitat si s’afina bé el nivell de color i compressió pot ser molt bona. La seva característica més comú és l’aparició de petits puntets o granulat en la imatge.
La seva gran funcionalitat és l’animació. És un format que permet incloure diferents pantalles dins del mateix arxiu i d’aquesta manera generar animació. Actualment és el format dels banners d’internet amb animació.
Una altra funcionalitat molt interessant és la possibilitat de fer transparències. Un dels 256 píxels se li adjudica la funció de transparència i possibilita la integració amb fons d’una manera molt més harmoniós.

PNG (Portable Network Graphics) 

Aquest format va sorgir davant la impossibilitat d’utilitzar GIF si no es pagava la llicència adequada. 
El format és semblant a GIF i JPEG, però amb matisos. És un format amb paleta de color de mapa de bits com GIF però millorat ja que té fins a 24 bits pels 8 bits del GIF. I d’altra banda actua pel que fa a la compressió millor, en algunes situacions, que el format JPEG. És un format sense pèrdua però amb compressió.

PNG en imatges amb masses de color contínues actua millor que JPEG ja que no genera el típic soroll o brutícia de píxels que succeeix al descomprimir un arxiu JPEG.

Està especialment indicat en il·lustracions amb masses de color o fins i tot en algunes imatges amb zones de color molt àmplies (cels, retrats amb fons continus …) també en icones o gràfics vectorials convertits a mapes de bits.
Una particularitat que hereta de GIF és la possibilitat de fer transparències. Una cosa que amplia el seu radi d’acció amb relació a JPEG. En moltes ocasions volem col·locar un logotip, símbol o tipografia amb el fons transparent i l’opció de PNG és la millor opció. 

icona png facebook

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s