Propietats del color

  • To, matís o croma és l’atribut que diferencia el color i sobre el qual designem els colors: verd, violeta, ataronjat…
  • Saturació és la intensitat cromàtica o puresa d’un color
  • Brillantor (brightness) és la quantitat de llum emesa per una font lumínica o reflectida per una superfície.
  • Luminositat (lightness) és la quantitat de llum emesa per una font lumínica o reflectida per una superfície en comparació amb la reflectida per una superfície blanca en les mateixes condicions d’il·luminació.
  • Valor (value) és la claredat o obscuritat d’un color, està determinat per la quantitat de llum que té un color. Valor i lluminositat expressen el mateix.

to saturacio llum

COLORS FREDS

Els colors freds són aquells compresos en una paleta de verds i blaus. Així, bàsicament són colors freds els blaus, els verds (més aviat foscos perquè també poden ser càlids si tendeixen a grocs o ocres), els violetes … Podem veure el gràfic següent per entendre’ls millor:

colors freds

Els colors freds representen el fred, la llunyania i l’harmonia. Com deia abans, el blau representa el cel, l’aire i l’aigua. Els tons freds es perden en la llunyania (al contrari que els càlids) i agrupen els colors desaturados, apagats i sense vida.

COLORS CÀLIDS

Els colors càlids són aquells compresos en una paleta de grocs i vermells. Així, bàsicament són colors càlids els grocs, els ataronjats, vermells, marrons i ocres.colors calids
Un color freds pot ser càlid en funció dels colors que l’envolten, encara que en aquest cas aporta una riquesa extra de matís. Les paletes de colors freds i / o càlids ens ajuden a expressar més encara sensacions globals en una imatge. Així, una paleta freda és idònia per ressaltar la vida dura al mar, la pluja i les tempestes, el fred i la humitat. En canvi, una paleta càlida transmetrà millor la sensació d’un dia assolellat, de calor, de tranquil·litat, de naturalesa …

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s