Evitem els errors típics d’impressió

Perplexed-by-Computer-Error-Message

Ja tenim el disseny aprovat. A la pantalla té molt bona pinta, però sortirà de la impremta com jo m’ho he imaginat al meu cap? De vegades els colors queden més apagats o fins i tot aquell que ens pensàvem que era groc, acaba per veure’s verd una vegada s’ha imprès!

Avui us donarem uns consells per evitar alguns dels errors més típics abans d’anar a la impremta.

  • Ortografia. Sí, sí, encara que sembli una tonteria. Algú ha llegit el que hem maquetat? I quan dic “llegit” no em refereixo a mirar per sobre. És una de les coses que podem delegar en el client. Un de cada 10 treballs que rebem té faltes d’ortografia, de debò. Per molt que ens ho mirem, no descartem fer-ho un últim cop. Per si les mosques…
  • Sagnat. Totes les imatges, fons, elements que arriben fins a les vores els deixem sang. És obligatori, ja que una guillotina passarà per aquí després. Així que, molt de compte. S’acostuma a deixar 4mm de sang. És suficient.
  • Espai de color corresponent.  Les imatges en CMYK i els colors Pantone han d’estar ben definits. Si anem a imprimir en offset pla per què posem un perfil (US webcoated) que és per a impressió en rotativa? Fins i tot de vegades aquí a la impremta ens ve un PDF amb perfil Japan Color 2001 al PDF. Simplement cal revisar com gestiona el color el nostre programa de maquetació, de vegades hi ha errors terribles aquí, al principi. Les imatges que s’imprimeixen mai, MAI, en RGB.
  • Imatges a 300 dpi i incloses a la carpeta amb la resta d’arxius.
  • He traçat les tipografies? és a dir, he transformat un text escrit a un format vectorial “pur”? La conseqüència directa d’aquesta transformació és que el nostre text ja no serà editable com a tal text. A Indesign i Illustrator: Menú Text-> Crea Contorns. Com que hi ha diversos casos en què no podem, sempre hi ha la possibilitat de fer comprovacions al PDF per veure si estan incrustades.
    Com? Apunta: Acrobat > Arxiu > Propietats > Fonts. A que és fàcil?
  • Fes una maqueta. Sóc capaç de valorar les mides i les proporcions en pantalla? perquè si no ho sóc, no seria millor imprimir una maqueta? Si hi ha plegats, és gairebé obligatori, llevat que ho tinguem molt controlat.
  • Orientació de les pàgines. Sembla de calaix, però cal indicar-la. A vegades maquetem documents però el resultat en el paper no volem que sigui tal qual. Cal marcar-ho, moltes vegades una fletxa indica el sentit de la cara i el dors. En altres caldrà fer una maqueta virtual de com es veu el treball acabat perquè ho entengui el client i la impremta.
  • Troquels, stamping, serigrafies … En definitiva: els acabats extra. Si no sabem com han d’anar és més fàcil preguntar. Cada impremta té unes manies i requeriments. A algunes els agrada que arribin per separat, a altres, junts en un mateix PDF. Una bona previsió estalvia moltes hores de treball en preimpressió.

+ info: impresum.es

pantone, color, design

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s